אני משוגעת על ממולאים מכל הסוגים ומכל המינים – נדמה לי, תקנו אותי אם אני טועה, שזה האוכל הבייתי האולטימטיבי.
מאז המעבר לירושלים, אני מכורה לממולאים המזרח ירושלמים – ירקות ממולאים ארומטיים במידה, ברוטב נהדר שלא גונב את ההצגה מהעיקר.
לרבים נדמה שהכנת ממולאים היא עבודה קשה – אך לא כך הדבר, בתוך פחות מרבע שעה גם אתם תעמידו סוטאז' מלא על הגז ותתחילו להתפלל שהזמן יעבור במהרה.
הכנתי קישואים קטנים ופלפלים בינוניים בסוטאז' (מחבת רחבה ועמוקה) בקוטר 28.
המתכון ל-10 קישואים קטנים (או 6 בינוניים) ו-4 פלפלים בינוניים.
קוטמים את ראש הקישוא ובאמצעות תפוחן חורצים בו חור (ושומרים את 'בשר' הקישוא למילוי). קוטמים את החלק העליון של הפלפלים (אותו שומרים) ומנקים את פנים הפלפלים.
מכינים את המילוי – בקערה מערבבים היטב 1/2 כוס אורז בסמטי (או אורז יסמין), 400 גרם בקר/עגל טחון, חצי כוס פטרוזיליה קצוצה, 2 שיני שום כתושות, כף שמן זית, חצי כוס שאריות הקישואים קצוצים כפית מלח, חצי כפית פלפל שחור, כפית שטוחה כמון וכפית מיץ לימון טרי.
ממלאים את הירקות עד הסוף (נכון, במתכונים רבים מזהירים אותנו לא לעשות זאת אבל אנחנו רוצים שהמילוי העודף יצא ויכנס לרוטב).
מניחים את הירקות על הסוטאז' באופן מסודר.
בקלחת קטנה מחממים כוס וחצי מים, 2 כפות שמן זית, קופסא קטנה של רסק עגבניות (100 גרם), כפית סוכר, כף מיץ לימון טרי, כפית כמון, חצי כפית מלח ופלפל שחור עפ"י הטעם. מביאים לרתיחה עדינה ומורידים מהאש.
שופכים בזהירות את הרוטב לסוטאז' (לא לשפוך באופן ישיר על הירקות אלא מהצד), מביאים לרתיחה עדינה על אש קטנה במלוא עוצמתה.
מורידים לאש קטנה בעוצמה בינונית, מכסים את הסיר ומנסים לשכוח ממנו לשעה. פותחים את הסיר ובאמצעות כף מרטיבים קצת את החלק העליון של הפלפלים והקישואים. מכסים ומבשלים עוד כחצי שעה.
מגישים עם טחינה בייתית (2 כפות טחינה גולמית, רבע כוס מים קרים, מיץ מלימון קטן, חצי כפית מלח, קורט פלפל וחצי כפית כמון) והחגיגה רק התחילה!
ממולאים זה משחק ילדים – בעיקר כשיש מתכון מנצח ופשוט ביד!
שיהיה לכולנו ערב נהדר, טעים ומשפחתי.
שלכם באהבה, עדי קאופמן-אורבך.